Wie was Ben van Hattum?

Wie was Ben van Hattum?

Sinds een aantal jaar wordt tijdens het Oliebollen toernooi de zogenaamde Ben van Hattum trofee uitgereikt. Maar wie was nou eigenlijk Ben van Hattum, wat is dit voor beker en waarom wordt deze uitgereikt?

Het is goed om deze vragen even voor iedereen duidelijk te beantwoorden en dan is duidelijk dat deze trofee zeker binnen de club een waarde heeft.

BEN VAN HATTUM

ben van hattum2

De volleybalclub is in zijn huidige vorm opgericht in 1951. Vrijwel vanaf het begin in Ben van Hattum de voorzitter geweest. Het was een kleine vereniging en Ben is altijd met alle ziel en zaligheid, zoals dat heet, volleyballer geweest.

Hij deed alles voor de club:
-Speler  (spelverdeler)
-Scheidsrechter
-Zaalcoordinator  (vroeger in de EXPO-hal waren 13 volleybalvelden en dan om de week was je verantwoordelijk voor 39 wedstrijden!!  Sporthallen zoals we die nu hebben bestonden nog  niet).
-Trainer  (vrijwel alle teams heeft hij wel getraind. Hij was goed in het goed aanleren van techniek  in hij hield van een stevige conditionele aanpak)
-Coach  (ook daar vele teams begeleid)
-Voorzitter
-Overige  (bijv organiseren klaverjasavonden/feestavonden e.d.)

Naast zijn VIF-lidmaatschap was het hele huishouden betrokken bij de vereniging.Zijn vrouw Cor was ook speelster en de kinderen Han en Rene hebben de sport met de paplepel ingegoten gekregen. Deze mannen hebben lang gespeeld in het eerste team.

Wat was Ben voor een man:  Twee soorten:
1:  IN HET VELD: In het veld was hij fanatiek (bullebak!).  Hij kon stevig tekeer gaan tegen spellers      en scheidsrechters wanneer deze het niet goed deden.  Ver buiten de vereniging stond hij bekend als een boeman en dat viel niet altijd in goede aarde. Je moest hem best goed kennen om hier doorheen te kunnen prikken. Maar hij bracht spelers wel naar een beter niveau.

2:  BUITEN HET VELD:  Als het laatste fluitsignaal geklonken had (en dan was uitslag niet van belang!) ontstaat direct een man waarvoor gezelligheid het belangrijkste is. Dus een borrel/gezellig napraten en zichzelf zijn. Sommigen hadden met deze snelle wijziging wel eens problemen maar dat is gauw vergeten.

De club was voor hem alles. Op zeker moment was het goed dat hij een stapje terug deed en heeft nog met plezier de training (samen met vrouw Cor) van de recreanten verzorgd. Loslaten kon ie het toch niet. Maar toen werd hij ziek en is eigenlijk veel te snel overleden.

TROFEE

Nog voor zijn overlijden had Ben nog een idee: Hij wilde graag leden belonen die ook veel voor de club over hebben en en dan op de ledenvergadering extra in het zonnetje zetten. Daartoe heeft hij de beker gemaakt en gedurende de eerste jaren gaf hij aan wie de beker verdiende.

Na zijn overlijden heeft het bestuur gemeend deze traditie in stand te moeten houden en bedachten zij wie dan voor het nieuwe jaar de prijs krijgt. Goede zaak dat de leden zelf nu kunnen voordragen  wie de eer gaat krijgen! De eerste beker is op zeker moment vol gegraveerd!  Deze staat nu bij de oud-voorzitter Martin Kok.

Zo’n tien jaar geleden is de huidige beker in gebruik genomen. Deze zal nog vele jaren mee gaan!

Aan wie is de trofee afgelopen jaren uitgereikt? 
Willem Peters 2010-2011
Teus & Erik 2011-2012
Margreet de Koning 2012-2013
Guus Saelman 2013-2014
Kees Rijnsburger 2014-2015
Cindy Snikkenburg & Jolanda de Gooijer 2015-1016
Hans Appeldoorn 2016-2017
Henk-Jan Kraaikamp 2018-2019
Ad Achterberg 2019-2020
Maarten Hilhorst 2021-2022
Hetty Jouvenaar 2022-2023